Thursday, February 28, 2013

Tutorial: Bunga Pahar Felt "LOVE-SHAPE"

Bismillahirrahmanirahim...



Finally siap jugak 100 kuntum Bunga Pahar/Telur dari kain Felt yang saya buat special untuk majlis persandingan kawan saya. Hampir 3minggu lebih  jgk la nak siapkan bunga pahar ni.. 2minggu untuk gunting 100 pasang  "Love" dan jahit.. 1 mggu lagi untuk ikat reben dan proses mencantum semua bahagian.. hari bekerja saya buat mlm je, weekend baru all out buat benda ni...memang amat penat.. tapi rasa puas ati sgt2 bila tengok hasil kerja tangan sendiri.. dalam post kali ni saya nk share dengan kawan-kawan cara nk buat tutorial dari A-Z cara membuat bunga pahar felt ni siap dgn bajet barang skali (harga xyah kot sbb harga barang ada turun naiknya) kot2 la ada B2B (bride-to-be) yang nak DIY kan... tp kalau nk tempah dgn saya pun boley.. hehe..


Kat sini saya senaraikan bahan-bahan untuk membuat 100 biji/kuntum bunga Pahar Felt "LOVE-Shape", so hrp2 sape-sape yang nak buat xde la terlebih beli:

1. Kain Felt jenis lembut 2meter
2. Dawai size 26/28 sebanyak 2peket (dawai yang lg keras xsesuai utk ikat riben organza sebab bagi saya nnt bila da ikat, reben tu kembang xcantik since kita xboleh ikat dengan kemas sgt, kalau lembut sgt kang mudah putus pulak mse ikat,but apepun up to u)
3. Reben organza 2 gulung (1 gulung = 14 yards/ela)
4. Daun palsu 100 helai
5. Salotep kertas (masking tape) 3gulung
6. Benang 2 gulung yang saiz paling kecik (yang harga segulung 60sen tu)
7. Lidi 100 cucuk
8. Net telur 100 keping
9. Fibre secukup rasa (dalam 350gram)
10. Reben hijau - satu gulung besar
11. 3D Fabric paint


Langkah-langkahnya:

1. LUKIS "LOVE" shape guna microsoft word or ape2 software yang anda terer mcm Adobe ke ape ke.. Saiz setiap LOVE dalam 9.5cmx9.5cm, tp tak lebih dari 10 cm (saya lupa nk ukur). So bila guna ukuran ni kita akan dapat 100 keping "LOVE" untuk 1meter kain felt. Dan drpd 100 keping ni kita boley buat 50 LOVE set (1 set memerlukan 2 keping). Means 1 meter boleh buat 50 biji bunga pahar la.. sy rse calculation matematik sy da simple utk anda-anda pahamkan? huhu. Lepas tu bolehlah print seberapa byk LOVE yang anda rasa anda perlukan, bagi saya 2 da ckup, dan seelok-eloknya gunakan kertas yang keras sbb senang nk gunting felt nnt. kalau anda risau printer tu tak boleh feed/suap dgn kertas yang keras so gunakan kertas biasa.. lps da print atas kertas biasa tu, gamkan kat kertas yang agak keras dan gunting mengikut bentuk "LOVE" tu... tapi masa gunting make sure kita lebihkan sket kt bahagian bawah mcm gmbr kt bwh ni


2. GUNTING "FELT" setiap 20cm. Saya gunting felt kepada saiz ni sebab senang sket nk gunting "LOVE" nnt. kalau anda rse ni keje leceh, so anda boleh skip Langkah 2 ni.


3. LIPAT "FELT" kepada 2 bahagian, tekap acuan "LOVE" dan GUNTING 1 pasang LOVE pada satu masa yang sama (paham x). Kat sini sy tak gunakan kaedah surih bentuk "LOVE" ke kain felt menggunakan pen sebab saya rasa buang masa sbb kita kene potong 200 keping (bila guna cara ni sy dapat gunting 2 keping sekaligus) dan lagipun bila da jahit takkan nampak sangat kesan potong yang burok. Bagi yang mementingkan ketepatan dalam ukuran buatlah cara konvensional tu.. huhu..

Gunting felt yang dipotong 2meter tu kepada saiz Heart Shape tu.. jgn lupa lipat 2 kain felt before gunting so anda akan gunting sepasang terus nnt

gunting dengan cermat


UNTUK LANGKAH 4, SILA RUJUK GAMBARAH DI BAWAH

4. Ambil 2 keping felt (1 set) "LOVE" shape tu then tindih kat atas satu sama lain (NO 1). Pastu JAHIT set "LOVE" tu menggunakan jahitan insang pari. Start jahit pada hujung lebihan sampai agak-agak tinggal lagi seinci setengah before smpai ke lebihan yang belum dijahit (NO 2). Pastu masukkan Fibre dan lidi sate (NO 3 & 4) then teruskan menjahit smpai siap. Untuk mengelakkan lidi tercabut dari "LOVE" saya sarankan agar anda mematikan jahitan dengan cara melilit benang pada lebihan dan simpul mati (NO 5).



5 Step menjahit dan mengikat LOVE pada lidi

make sure anda tambah lebihan kt bawah LOVE supaya boleh diikat pada lidi nanti




5.IKAT NET/KARUNG TELUR pada lidi menggunakan benang. Sesetengah orang akan skip langkah ni, tapi bagi saya, saya bimbang kalau bila da letak telur nnt karung telur akan terlucut dari lidi even da salotep. Suka ati korang la nk ikut step ni ke tak ye. Untuk bunga pahar ni, saya gunakan net yang dibuat daripada plastik (yang macam karung buah), kalau rajin potong kain net sndri, tp bg sy net telur plastik ni bagus sbb apa-apa saiz telur boleh muat. Susah gak nak cari karung plastik ni, but finally jumpa gk... ada jual kt kedai Bunga Juta kat Jalan Tar (dekat dengn area Gulatis dan Sogo). 100 pieces current price RM7.90




6. POTONG REBEN ORGANZA. Nak memudahkan kerja memotong, sy lipat byk2 then potong sekali harung ataupun orang panggil potongan berjemaah.. haha.. untuk bunga pahar yang saya buat ni, saya potong reben dalam 12-13cm setiap satu.


lipat byk2 reben organza

gunting secara berjemaah ye..


7. IKAT REBEN ORGANZA PADA DAWAI. Amek sehelai reben organza yang dah dipotong tadi, letakkan di lantai yang licin, pastu lipat/ keronyok kt tengah then ikat dengan dawai dengan bantuan playar.Buat byk2.. every bunga pahar saya gunakan 4 "kuntum" reben organza sebagai hiasan tepi. so untuk 100 bunga pahar, saya da keronyokkan 400 "kuntum" reben.. sakit wooo tangan dok pegang playar je.



proses meng"kronyok" tengah reben


amek dawai dan ikat kemas

kalau dawai lembut xyah guna playar xpe, ni sy guna dawai keras yg mmg dah ada kt rumah je



tadaaaa... da siap 1... 399 kuntum to go (@~@)


8. CANTUMKAN KUNTUM ORGANZA dan DAUN PALSU menggunakan masking tape. Saya rasa sume orang tau cmne nk pkai masking salotep kan? Betul2 bawah "LOVE" saya letakkan 4 "kuntum" reben organza, then lilit masking tape smpai ke net bunga telur. Kemudian saya letakkan daun palsu pada aras yang sama dengan net  telur, then continue lilit smpai aras yang anda nak.. setengah orang lilit smpai abes, tp saya lilit separuh jalan je since biasanya bunga pahar ni kitorang letak kt pulut. huhuhu.. nnt keracunan makanan plak org trmakan masking tape.. masking tape ada racun ke???? huhu.. tatau.. agak2 je



dalam kotak ni ada 50 keping jek, lagi 50 msuk kotak lain


9. POTONG LOVE MERAH KECIK.. saiz love ni lebih kurang 1cm x 1cm.. mmg kecik sgt2.. mula-mula saya potong kain felt kaler merah hati 1cm x 1cm, lepas tu lipat dua dan gunting separuh "LOVE".. bila buka lipatan tu, dapatlah 1 "LOVE" yang cantik n cute ni... tadaaaaa... paham ke idok???






10. Bila da siap, TAMPAL " LITTLE RED LOVE" kat bunga pahar tu dengan gam UHU





11. TULIS HURUF menggunakan 3D Fabric Paint. Untuk pengetahuan semua, fabric pen dan 3D fabric paint ada beza tau. Fabric pen adalah sejenis pen macam marker dan biasanya orang guna untuk lukis pola baju. Ada yang jenis washable (kene air terus dakwat dan ada yang jenis permanent (dakwat tak hilang). Tapi untuk bunga pahar ni, saya gunakan cat fabrik sebab saya nak nampak kesan 3D atau timbul pada tulisannya. Mane nak cari? 3D Fabric Paint ni saya beli kt kedai alatulis Weststar kat Seksyen 7, Shah Alam. Harga RM14.90 rsnye.. da lupa... kecik je pen tu... 75ml je... tp ckup untuk lebih dari 200 biji bunga pahar since sy guna untuk 100 bunga pahar pun xsmpai separuh botol. 3D Fabric Paint pun ada byk jenisnya.. Untuk projek ni, saya gunakan jenis MATTE which is memang mcm cat betul2.. kalau nak yang shining bley amek jenis PEARL, GLITTERS ke... harga still sama

lepas da mengecat, keringkan smpai kering.. kurang dari 3 jam da kering

ni masa mula-mula try tulis, burok!






12. Last step.. PACKING TO CUSTOMER... hehehe.. nak kne ada tutorial jgk ke nk susun bunga pahar ni???



bunga telur bentuk hati felt
Bunga Telur Felt



DONE MY TUTORIAL

Pesanan: Sape nk amek tutorial ni sebagai guide saya Halalkan.. Tapi harap mereka yg nk share please appreciate my work by acknowledge me in your share. :)

44 comments:

  1. usaha tangga kejayaan...aku lebih minat mekap2 dr keja seni gini..hehetp minat jgk

    ReplyDelete
  2. cantik! haha. tgk yg real lagi cantik! thanks cikmin!

    ReplyDelete
  3. Anonymous = setiap org ada minat brbeza2 :)
    Farah = welcome farah

    ReplyDelete
  4. cantik. rase macam nak ulang2 balik my e-day, my big days...heehehe

    http://irsyahealthyhouse.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. terima kasih Irsya... wahhh sampai mcm tu skali... sy hrp prkahwinan awak kekal smpai ke syurga.. kalau nk ulang blk mse e-day n big-day make sure with the same guy/husband.. hehe... gurau2 je

    ReplyDelete
  6. mane nk beli fabrik pen tu?

    ReplyDelete
  7. kdai alat tulis Weststar/ Faber Castell ada jual... :)

    ReplyDelete
  8. Salam kak.. brape ye hrga utk 50pcs bunga pahar ni?

    ReplyDelete
  9. W'salam.. emel sy utk hrga.. jemaricekmin@gmail.com
    tq :)

    ReplyDelete
  10. Hii how nk order ngn u

    ReplyDelete
  11. cantik dan kretif.. pernah buat keychain je... bila tgk tuto ni..rasa nak try buat jgk telur.. tp dah kawen dah pon.. huhu

    ReplyDelete
  12. thanks... buat la kat sedara mara yang nak kahwin kala cmtu :)

    ReplyDelete
  13. izinkan sy jd kan ni panduan utk sy buat sndiri :) tq share tutorial ni

    ReplyDelete
  14. sy izinkan.. ":)
    you are welcome dear

    ReplyDelete
  15. as salam. minta halalkn ilmu tok sy gunakn. thanks dear :)

    ReplyDelete
  16. as salam. minta halal kn ilmu utk sy guna kn. thanks dear 😊

    ReplyDelete
  17. Sis , agak2 modal bt bunga telur ni brapa ye ? total semua skali . . hehe .nk bt. tp kne bajet jgk kn.

    ReplyDelete
  18. wa'salam... ambillah dear... ilmu xluak pun :)
    semoga berjaya :)

    ReplyDelete
  19. asmlk.bleh ker sya nk buat cm ni.nk jga berbisnes.mnta halal dh ambil ilmu cekmin yer

    ReplyDelete
  20. ambillah... sbb bunga telur bukan fokus saya... :)

    ReplyDelete
  21. harga kos bahan dalam RM1 per pieces... ni yang penah saya kira dulu... awk boleh reduce harga kos kalau pandai ubah guna material lain... contohnya kain organza boleh gantikan dengan reben yang harganya jauh lebih murah berbanding organza...

    ReplyDelete
  22. as salam sis...thank a lot share diy bnga tlut love yg sgt kiut miut....dh bg cr kt blog2 ney so sye plih yg kiut na....esok nk g bli brg x sbr nk buat....thanks ea....yg pling pnting sekli list brg yg perlu adew...kalau x meraba la i nk beli apew....lebiuuuuu

    ReplyDelete
  23. as salam...hai sis...tekiu sharing is caring tips yg sgt2 berguna bg i yg lngsung x twu diy....sye sgt skew bnga telur love ney...nmpk simple dan senang dgn complete diy sis bg....dan paling pnting senarai brg yg diperlukam...sbb i mmg buta bab ney....esok cty nk start buat...eeeiii excted...thanks sis info yg sgt berguna....lebiuuuu

    ReplyDelete
  24. as salam...hai sis.....best bce entry sharing is caring sis....i like bnga tlur love sis yg kiut miut...dgn full entry ciap dengan senarai brg amatlah beguna bg owng yg buta diy mcm i....esok cty x sbrnyer nk diy bunga telur utk wedding sndri....thanks a lot sis...lebiuuuu

    ReplyDelete
  25. as salam sis...thank a lot share diy bnga tlut love yg sgt kiut miut....dh bg cr kt blog2 ney so sye plih yg kiut na....esok nk g bli brg x sbr nk buat....thanks ea....yg pling pnting sekli list brg yg perlu adew...kalau x meraba la i nk beli apew....lebiuuuuu

    ReplyDelete
  26. Wsalam. Good to hear that. Nnt beli felt lebih sket. Dlm half meter. Stgh org xpndai nk jimat sgt kain felt. Ada yg gunting jauh2. So nk slmt awk beli extra ye

    ReplyDelete
  27. Sis..cantik sgt..bgus tutorial ni..

    ReplyDelete
  28. Sis..cantik sgt..bgus tutorial ni..

    ReplyDelete
  29. Sis..cantik sgt..bgus tutorial ni..

    ReplyDelete
  30. Sis. Mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cnth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  31. Sis. Mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cnth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  32. Sis..mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  33. Sis. Mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cnth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  34. Sis. Mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cnth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  35. Sis..mntk halal ya utk wat cth bunga telur..simple dan cantik

    ReplyDelete
  36. Sis. Mntk halal ya tutorial ni..sy nk wat cnth utk mjlis kawen sy nt..

    ReplyDelete
  37. Good info.. Kak halal ilmu ni yea.. Jimat dan lbh kreatif diy sndri dr bli kt luar.. Utk my sister in law ni blh buat.. :-)

    ReplyDelete
  38. Sis..saya berminat sgt dgn felt nim. Mohon sis halalkan ye, saya nak guna untuk majlis kahwin sy nanti:)

    ReplyDelete
  39. simple n nice...tutorial pun complete..tq 4 sharing..ade mase t nak try buat la..hihi...;)

    ReplyDelete
  40. Mtk halal ye tutorial ni. Nk bt mcm ni utk knduri kawen abg nt. Trm ksh...huh

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum. Sy mtk halal ilmu yg sy dpt dr sis. Tq ye. Cntik sgt

    ReplyDelete

Leave your message here